3KA : Op bezoek naar het René Declercq Museum

Tijdens het thema Grootouders vertelden we in de klas o.a. over het verschil tussen vroeger en nu. Hierbij kwamen enkele voorwerpen uit de oude doos aan bod ; voorwerpen die we in de klas konden waarnemen, of via prenten hebben gevisualiseerd.

Natuurlijk is het fijn om de kleuters eventjes mee te nemen in de tijd van vroeger. En hoe zou dit beter kunnen dan een bezoekje brengen aan het René Declercq Museum in eigen gemeente?

We bekeken de buitenkant van het huisje en vergeleken dit met de huizen van nu. Geen rolluiken te bespeuren, enkel "blaffeturen" - zoals men het toen in die tijd noemde.

Binnen in het huisje kregen we van "oma en opa" een mooi verhaal / toneel van hoe het er vroeger aan toe ging ( licht maken met kaars of lamp die naar boven en naar beneden kan gebracht worden, schrijven op een leisteen, warmte in huis brengen via de houthaard, koffiebonen malen om lekkere koffie te verkrijgen, zelfgemaakt brood snijden, ... In de keuken / badkamer zagen we hoe men hun was deed, alsook hoe het strijkijzer met kolen werd opgewarmd.

Ook werden de kinderen niet in een voor ons welbekend bad gewassen, maar in een kuip. En wie eventjes naar het toilet moest, had eerst de opdracht om de koude te trotseren, aangezien het toilet zich buiten bevond. En gebruikte men zacht toiletpapier? Nee hoor, krantenpapier...

Als slot bekeken we ook waar van alles kon gemeten worden met de weegschaal en waar het brood gebakken werd, en we mochten voorzichtig een kijkje nemen in het belangrijkste kamertje van het museum.

Het was een fijn en leerrijk bezoek!

Terug naar overzicht